Haaglanden Medisch Centrum Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Toekomst HMC
  April 2019
Even bijpraten...

In deze maandelijkse nieuwsbrief praten we u bij over de Koers naar de toekomst. Over wat er is gebeurd en wat er op de planning staat.

Afgelopen maand hebben we onze eerste dialoogtafel georganiseerd voor de bewoners rondom het HMC Westeinde (zie verderop in deze nieuwsbrief). 

In Wassenaar organiseerden we op 28 maart samen met de gemeente en met de Vrienden van Wassenaar een informatiebijeenkomst over de koers voor de toekomst. Voor de wethouder Zorg en de woordvoerders van de fracties was er voorafgaand hieraan een werkbezoek in het Gezondheidscentrum Wassenaar (zie verderop in deze nieuwsbrief).

Met vertegenwoordigers van acht Haagse bewonersorganisaties staat op 2 april aanstaande een dialoogtafel gepland om de Zorgtafels in Haagse Hout en Scheveningen voor te bereiden. Hierbij zijn ook aanwezig: de Haagse wethouder Zorg, vertegenwoordigers van de deelraad en gemeente, zorgverzekeraars, een huisarts, HWW Zorg, Cliëntenraad en HMC. De voorbereidingen voor de Zorgtafels met inwoners zijn in volle gang (zie verderop in deze nieuwsbrief).

Natuurlijk houden we ook de zorgverzekeraars op de hoogte van onze voortgang. En hebben we regelmatig overleg met vertegenwoordigers van de verwijzers uit de regio.

Vanzelfsprekend staan de toekomstige veranderingen ook binnen het ziekenhuis hoog op de agenda. Er zijn gesprekken en overleggen met de ondernemingsraad, met specialisten, met medewerkers en leidinggevenden.

Website Toekomst HMC
Dialoogtafels: twee soorten
Er zijn twee soorten dialoogtafels: Buurttafels, die over de omgeving van de ziekenhuizen gaan, en Zorgtafels over de inhoud van de zorg. Zorgtafels zijn er voor inwoners en voor professionals.
  
Mogelijke onderwerpen voor dialoogtafels zijn:
  1. Buurttafel = bereikbaarheid met auto en OV, parkeren, overlast ambulances, hinder (ver)bouw en fijnstof, buitenkant HMC Westeinde en HMC Antoniushove, toekomst gebouw/grond Bronovo
  2. Zorgtafel = continuïteit van zorg (acute zorg, aanrijtijden bij spoed, specialisten, huisartsenpost, apotheek), patiënt centraal (bereikbaarheid en toegankelijkheid, service, sfeer) en Zorg dichtbij.
 
Inwoners worden voor Zorgtafels via hun vertegenwoordigers (bewonersverenigingen) uitgenodigd. Maar u kunt zich ook zelf opgeven voor zo’n tafel. Op de website staan de Zorgtafels aangekondigd zodra de data bekend zijn. Ook in deze nieuwsbrief zullen we ze aankondigen. Zorgtafels zijn er voor inwoners en professionals.
Agenda dialoogtafels
Eerste buurttafel omwonenden HMC Westeinde
Omwonenden van HMC Westeinde hebben 8 maart meegepraat aan een Buurttafel over het tijdelijke Moeder Kind Centrum (MKC), de tijdelijke parkeervoorziening en het logistiek plein. Het eerste half uur van de bijeenkomst kregen zij een toelichting op de plannen en wat die in de praktijk voor hen kunnen gaan betekenen. In het uur daarna konden omwonenden hun vragen, zorgen en ideeën kwijt aan de aanwezige HMC-medewerkers. Hun bijdrage krijgt een plek in de verdere planontwikkeling. 
Lees meer
Moeder en kind nooit meer uit elkaar in nieuw geboortecentrum

Alle HMC-medewerkers die op afdelingen voor moeder- en kindzorg werken, gaan dat straks op een nieuwe plek doen: een modern, gloednieuw geboortecomplex aan de Lijnbaan voor HMC Westeinde. Dat gaat vlug: eind dit jaar dan wel begin volgend jaar is de oplevering. 

Er komen 14 verloskamers, 36 kraam/neo – neo/kraam kamers, 16 kinderkamers en één ruimte voor de kinderdagbehandeling. Het interieur krijgt een eigentijdse uitstraling met veel lichtinval en comfort. Zwangeren kunnen in bad bevallen, alle verloskamers hebben lachgas, de partner kan blijven slapen en er zelf een kopje koffiezetten. 

Het belangrijkste voordeel van het nieuwe MKC is dat moeder en kind elkaar nooit meer hoeven te missen. Nu gaan zieke pasgeborenen naar de kinderafdeling, terwijl hun moeders op de kraamafdeling blijven. Een ander voordeel van het nieuwe MKC is de ligging, direct naast de ok in het hoofdgebouw, dat via een loopbrug toegankelijk is. Binnen mum van tijd ligt de moeder, mocht het nodig zijn, op de operatietafel.

Informatiebijeenkomst Wassenaar trekt veel publiek
Ruim honderd bewoners van Wassenaar zijn donderdagavond 28 maart geïnformeerd over de toekomstplannen van HMC en wat dit voor hen betekent. Bewoners willen vooral weten waar ze straks naartoe kunnen met kleine, maar acute letsels. Het antwoord: voor minder grote spoed kun je straks naar de huisartsenpost in HMC Antoniushove en bij grote spoed gaat de patiënt naar HMC Westeinde.

De Wassenaarse zorgwethouder Inge Zweerts de Jong: “Ik denk dat we hele goede zorg hier in de buurt hebben. We worden omringd door ziekenhuizen in Den Haag, Leiden en Zoetermeer. Mijn zorg zit wel bij de hulp in het geval van kleine, acute letsels, zoals sportblessures in het weekend. Daarvoor bel je niet altijd een ambulance, maar is wel een dokter nodig, want die zere enkel zou wel eens gebroken kunnen zijn.’’

Voor dit soort kwetsuren is er goede opvang, verklaarde cardioloog Bastiaan Sorgdrager, voorzitter van de medische staf bij HMC. Als HMC Bronovo gesloten is, kunnen patiënten hiermee naar HMC Antoniushove. Die locatie krijgt (weer) een huisartsenpost. Daarbij blijft het Gezondheidscentrum Wassenaar gewoon bestaan en wordt het ‘versterkt’, aldus HMC-bestuursvoorzitter Paul Doop. Nu al houden medisch specialisten van HMC hier consult. Die zorg wordt uitgebreid in overleg met de huisartsen en de bewoners.

Bart van Leeuwen, vice-voorzitter en penningmeester van de Vereniging Vrienden van Wassenaar, riep aan het eind van de bijeenkomst op om met elkaar naar nieuwe oplossingen zoeken: “Geef je op voor een Zorgtafel”.
Lees verder
Werkbezoek Gezondheidscentrum Wassenaar
De wethouder Zorg en woordvoerders van de fracties van de gemeente Wassenaar brachten donderdagmiddag 28 maart een werkbezoek aan Gezondheidscentrum Wassenaar. Ze kwamen om het laatste nieuws te horen over de plannen van HMC en ze wilden hun ideeën en zorgen uiten.
 
Na een korte toelichting over de toekomst van HMC werd dan ook uitgebreid stilgestaan bij de rol en meerwaarde van het Gezondheidscentrum. Juist deze zogenoemde ‘integrale zorgcentra’ hebben een spilfunctie in het toekomstig zorglandschap. Verder vertelden een specialist en huisarts over de mogelijkheden van nieuwe zorgconcepten. De directeur medische zaken van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) stond stil bij de meerwaarde van de samenwerking tussen LUMC en HMC. 
FACT-CHECK
Is Bronovo verkocht?
In kranten en op social media wordt regelmatig geopperd dat Bronovo de grond van HMC Bronovo al verkocht is en dat er vergevorderde verkoopplannen zijn en dat er gesprekken zijn met projectontwikkelaars.  De feiten liggen anders.

Voorzitter RvB Paul Doop: “Sinds de aankondiging van de Koers voor de toekomst hebben veel mensen contact met ons opgenomen over de mogelijke ontwikkeling van HMC Bronovo en het daarbij behorende terrein. Vanzelfsprekend staan we iedereen te woord en luisteren we met belangstelling naar de ideeën en suggesties. Dat geldt ook voor de initiatiefnemers van het Park Bronovo. Maar voor daadwerkelijk concrete stappen of planvorming is het echter nog te vroeg. Wij zijn nu druk met de voorbereiding van Bronovo als weekziekenhuis en willen dat de komende jaren met de poliklinieken gebruiken als een voorbeeld van kwalitatief hoogwaardige en gastvrije zorg. Op dit moment plannen wij de gesprekken met de gemeente, het College sanering zorginstellingen, de bank en het Waarborgfonds voor de Zorgsector met als doel om de randvoorwaarden bij het in de toekomst eventueel afstoten van (delen) van Bronovo te bespreken.
Zorgverzekeraars steunen koers HMC
Begin maart zaten zorgverzekeraars en HMC om tafel over de Koers en de voortgang. De zorgverzekeraars steunen de plannen van HMC en dat is belangrijk. Alleen al omdat zij de contracten afsluiten bij ziekenhuizen voor de zorg van hun verzekerden; de financiële pijler van elk ziekenhuis.
Huisartsenpost van HMC Bronovo naar HMC Antoniushove
De huisartsen hebben besloten dat ze de huisartsenpost (HAP) in HMC Bronovo voor de zomer van 2019 willen verplaatsen naar HMC Antoniushove. Daar zal de huisartsenpost in ieder geval twee jaar blijven. De huisartsen beraden zich nog over de locatie van de HAP op de lange termijn. Een mogelijkheid is dat de huisartsenpost vanaf 2021 gewoon in HMC Antoniushove blijft.
Kalender

2 april
Dialoogtafel over de inhoud en organisatie van de Zorgtafels in Haagse Hout en Scheveningen. Deelnemers zijn vertegenwoordigers van acht Haagse bewonersorganisaties, de Haagse wethouder Zorg, vertegenwoordigers van de deelraad en gemeente, zorgverzekeraars, huisartsen, VV&T (Verpleeg- en Verzorgingshuizen & Thuiszorg), Cliëntenraad en HMC.

16 april
Dialoogtafel voor professionals (verwijzers) over de korte termijnplannen. Het gaat om het omvormen van HMC Bronovo tot weekziekenhuis en het concentreren van actute zorg zoals de spoedeisende hulp en het Moeder Kind Centrum in HMC Westeinde. En het effect hiervan op de verwijzer en hun patiënten.
 

Eind april
Start Zorgtafels voor inwoners.

Volg ons
t f in you tube
Profiel wijzigen