Haaglanden Medisch Centrum Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Toekomst HMC
  Mei 2019
Even bijpraten...

In deze maandelijkse nieuwsbrief praten we u bij over onze toekomstplannen. Over wat er is gebeurd en wat er op de planning staat.

In week 10 is het Korte Termijn HerstructureringsPlan (KTHP) naar de medezeggenschap van HMC gestuurd: de cliëntenraad, de ondernemingsraad, de verpleegkundige adviesraad en de medische staf. Naar verwachting geven ze een week of zes tot acht later hun advies aan de Raad van Bestuur. Het KTHP gaat kortweg over de concentratie van de acute zorg op locatie HMC Westeinde en de omvorming van locatie HMC Bronovo naar een weekziekenhuis. Ondertussen worden de nodige maatregelen getroffen om de noodzakelijke veranderingen op korte termijn te kunnen realiseren. Vergunningen zijn aangevraagd, interne verbouwingen gestart, communicatie komt op stoom...

Van alle kanten is er interesse in de manier waarop we de veranderingen vormgeven. Simpelweg vanuit een controletaak (IGJ, NZA, ROAZ….) én omdat we zo goed als mogelijk proberen bewoners, zorgprofessionals en allerlei organisaties te informeren en te betrekken bij de toekomst van de zorg in onze regio (SER, gemeenten….). Zo was RvB-voorzitter Paul Doop op woensdag 17 april een uur lang te horen op Omroep West en kwam hij uitgebreid aan het woord in Den Haag Centraal. Er was afgelopen maand ook een Zorgtafel voor verwijzers Haaglandenbreed en er is er één in de maak speciaal voor zorgprofessionals in Haagse Hout/Scheveningen. Ook de tweede Buurttafel staat gepland en er zijn voorbereidende gesprekken over de nog te organiseren Zorgtafels. Ja, best wel een beetje druk…

Website Toekomst HMC
Tweede buurttafel voor omwonenden HMC Westeinde

Binnen een paar weken beginnen we met voorbereidende werkzaamheden aan de achterkant/parkeerterrein van HMC Westeinde. En kan dus ook enige hinder voor omwonenden van het ziekenhuis ontstaan. Hierover, en over het tijdelijk moeder & kind centrum, parkeerdek, aanrijroute en logistiek plein, organiseren we een tweede Buurttafel op maandag 20 mei. Naast medewerkers van HMC zal ook de gemeente hierbij aanwezig zijn.

Omwonenden zijn van harte welkom om 19.30 uur in de aula van het ziekenhuis (inloop 19.15 uur). Zij kunnen zich hiervoor onder vermelding van hun naam en adres aanmelden via toekomst@haaglandenmc.nl. De uitnodiging voor deze tweede Buurttafel verspreiden we ook via de VvE's, buurtverenigingen en huis-aan-huis in de brievenbussen rondom het ziekenhuis. 

Lees hier het verslag van de eerste Buurttafel




Video-impressies werkbezoeken
We praten met heel veel mensen over de toekomst van de (ziekenhuis)zorg. We organiseren informatiebijeenkomsten, dialoogtafels en werkbezoeken. Op onze website staan video-impressies van een werkbezoek van Raads- & Commissieleden van de gemeente Wassenaar aan Gezondheidscentrum Wassenaar en van een werkbezoek van de gemeente Den Haag aan Gezondheidscentrum De Koning.
FACT-CHECK
"Bronovo gaat 1 juli dicht"
Onze specialisten, de verpleging en de mensen aan de balie krijgen regelmatig de vraag waar de patiënten naartoe moeten als HMC Bronovo 1 juli dicht gaat.

HMC Bronovo gaat 1 juli NIET dicht. Wel verhuist de SpoedEisende Hulp (SEH) van HMC Bronovo omstreeks 1 juli naar HMC Westeinde. Ook bevallen is dan alleen nog mogelijk in HMC Westeinde, juist omdat daar de SEH is gevestigd.

HMC Bronovo verder als weekziekenhuis
HMC Bronovo wordt omstreeks 1 juli WEL een weekziekenhuis. Het ziekenhuis is dan open van maandag 06.00 uur tot vrijdag 18.00 uur. Voor geplande operaties (bijvoorbeeld aan uw knie, galblaas). Voor uw bezoek aan één van de achttien poliklinieken (van cardiologie, chirurgie, dermatologie tot aan gynaecologie, zwangerschapscontrole en ouderengeneeskunde). Voor diagnostiek (bijvoorbeeld bloedprikken, laboratorium-onderzoek, functie-onderzoek en radiologie). Met uw vertrouwde artsen, verpleegkundigen en behandelteams.

Nieuwe flyer voor patiënten HMC Bronovo
Speciaal voor patiënten van HMC Bronovo is er een flyer gemaakt over de veranderingen op korte termijn. En over wat allemaal hetzelfde blijft. Er zijn twee versies: een Nederlandse en een Engelse. De flyers zijn te downloaden op onze website www.haaglandenmc.nl/toekomst
Kennisdossiers op de website

Over het waarom, wat en hoe van alle veranderingen is veel te vertellen. Veel meer dan in deze nieuwsbrief past. Voor iedereen die zich verder wil verdiepen in de toekomst van de zorg in Haaglanden en over de plek van HMC hierbinnen, komen er kennisdossiers.

Op onze website www.haaglandenmc.nl/toekomst/dossiers gaat het eerste dossier over ‘Aanrijtijden ambulances’. Hierover blijken namelijk veel onduidelijkheden en vragen te bestaan.

Dossiers die in ieder geval volgen zijn: 'Wat is een weekziekenhuis'?' en 'Zorg Dichtbij'. 

Met verwijzers in gesprek over veranderingen deze zomer

Speciaal voor verwijzers (huisartsen, verloskundigen, apothekers, fysiotherapeuten…) was er een Zorgtafel over de veranderingen die deze zomer plaatsvinden. Cees Sterk (RvB HMC), Robert Jansen (RvB Hadoks) en de HMC-specialisten Marieke Overbeek en Jasmijn van Campen vertelden over de plannen en beantwoordden vragen.

Veranderingen deze zomer
HMC Bronovo verandert deze zomer in een weekziekenhuis. De spoedeisende hulp, en dus ook de bevallingen, verhuizen van HMC Bronovo naar HMC Westeinde. Daarom komen er in HMC Westeinde tachtig bedden bij en wordt de tijdelijke parkeervoorziening uitgebreid met honderd extra plekken voor bezoekers en verwijzers. De HuisArtsenPost (HAP) verhuist op 1 juli van HMC Bronovo naar HMC Antoniushove.
 
Lees verder op onze website.

FACT-CHECK
"Huisartsenpraktijken blijven in Hubertusduin"
DIT IS WAAR: de huisartsen blijven in Hubertusduin. De HuisArtsenPost (HAP) verlaat WEL op 1 juli HMC Bronovo om te verhuizen naar HMC Antoniushove.
 
 Op HMC Antoniushove is vanaf 1 juli de HAP voor spoedeisende zorgvragen open op:
  • Maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 24.00 uur
  • Zaterdag en zondag van 08.00-24.00 uur
  • Op erkende feestdagen van 17.00-24.00 uur de dag ervoor en van 08.00-24.00 uur op de feestdag(en) zelf.
Uw bezoek aan een HAP is op afspraak; u belt altijd eerst naar 070 346 96 69.   
SER bezoekt HMC Westeinde

Achttien leden van de commissie 'Sociale Zekerheid en Gezondheidszorg' van de Sociaal-Economische Raad (SER) brachten op dinsdag 23 april een werkbezoek aan HMC. Zij kwamen kijken en luisteren hoe HMC en de Haagse partners gestalte geven aan 'de juiste zorg op de juiste plek'.

De commissie 'Sociale Zekerheid en Gezondheidszorg' adviseert de regering en het parlement over de vraag hoe Nederland de komende jaren kan voldoen aan de vraag naar zorg en hoe de kosten beheersbaar kunnen blijven. Om een goed beeld te krijgen van de huidige en toekomstige omstandigheden in de zorg, brengen de leden van deze commissie geregeld werkbezoeken aan zorginstanties en andere betrokken partijen.

Verder lezen: www.haaglandenmc.nl/nieuws/ser-bezoekt-hmc-westeinde

Lea Bouwmeester zit Zorgtafels bewoners voor
Met het organiseren van dialoogtafels betrekt HMC bewoners bij de koers voor de toekomst. Niet alleen om ruimte te bieden voor zorgen en vragen, maar vooral ook om denk- en daadkracht te stimuleren.
 
Lea Bouwmeester zit de zorgtafels met bewoners voor. Ook zal ze als onafhankelijk voorzitter aan het eind van het traject haar bevindingen rapporteren. Lea zat van 2006 t/m 2017 in de Tweede Kamer voor de PvdA. Nu houdt zij zich vooral bezig met innovatie in de zorg en met digitale inclusie.
FACT-CHECK
“Voor mijn zwangerschapscontrole kan ik na de zomer gewoon naar
HMC Bronovo”

DAT KLOPT! Alleen als u in het ziekenhuis wilt/moet bevallen, dan gaat u (eventueel per ambulance) naar HMC Westeinde. Omdat daar een SpoedEisende Hulp is met een OK-team (anesthesist en OK-assistenten), een gynaecoloog en kinderarts: 24 uur per dag, zeven dagen per week staan zij paraat. 
Norbert Hoefsmit tijdelijk in raad van bestuur
Meestal zijn of voorzitter RvB Paul Doop of lid RvB Cees Sterk aanwezig tijdens bijeenkomsten over de toekomst. Vanaf nu zal, naast Paul, Norbert Hoefsmit acte de présence geven. Norbert is benoemd als tijdelijk lid van de raad van bestuur en neemt de taken over van Cees Sterk.
Ke
Kalender

Mei
Advies medezeggenschapsorganen over KTHP naar RvB HMC
  
15 mei 
Overleg voortgang met zorgverzekeraars
Zorgtafel voor zorgprofessionals verzorgingsgebied HMC Bronovo


20 mei
Tweede Buurttafel omwonenden HMC Westeinde

13 juni
Zorgtafel voor inwoners Leidschendam-Voorburg

Voor de zomer
Zorgtafel voor inwoners Wassenaar
Zorgtafel voor inwoners Haagse Hout/Scheveningen

1 juli                                     
HuisArtsenPost verhuist van HMC Bronovo naar HMC Antoniushove
  
 
Omstreeks 1 juli  
HMC Bronovo wordt weekziekenhuis
SpoedEisende Hulp HMC Bronovo verhuist naar HMC Westeinde      
   
Na de zomer
Start bouw tijdelijke parkeervoorziening HMC Westeinde
Start bouw tijdelijk Moeder Kind Centrum

Volg ons
t f in you tube
Profiel wijzigen