Haaglanden Medisch Centrum Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Toekomst HMC
Juni 2019
Even bijpraten
Afgelopen maand organiseerden we een Zorgtafel met zorgprofessionals in HMC Bronovo en een Buurttafel met omwonenden van HMC Westeinde. Het waren beide drukbezochte bijeenkomsten. We bereiden momenteel nog vier nieuwe Zorgtafels voor. Adviezen en suggesties die uit de dialoogtafels komen, wegen we zorgvuldig mee in de definitieve besluitvorming over de koers van HMC.
 
Over de toekomst van het ziekenhuis Bronovo wordt nog steeds veel geschreven. Het terrein en het Bronovo-gebouw zijn in bezit bij HMC en zijn niet verkocht. De komende drie tot vijf jaar blijft het gebouw in gebruik als polikliniek en weekziekenhuis. We willen nogmaals benadrukken dat wij de verschillende initiatieven, zoals onder meer het Park Bronovo, met belangstelling volgen. De gemeente heeft besloten om voor de langere termijn samen met HMC een PlanUitvoeringsKader (PUK) voor het Bronovo-terrein te maken. De opstelling hiervan vindt plaats in goed overleg met de omwonenden en andere belanghebbenden, zoals het College sanering zorgvoorzieningen. Gezondheidscentrum Hubertusduin, op het terrein van het Bronovo ziekenhuis, is ook van HMC. In de toekomst blijft daar een gezondheidscentrum in gevestigd.
 
Op dit moment gaat onze aandacht vooral uit naar de veranderingen die op korte termijn op stapel staan: de verhuizing van de spoedeisende hulp en bevallingen van HMC Bronovo naar HMC Westeinde en de start van het weekziekenhuis HMC Bronovo.
Inspirerende Zorgtafel met zorgprofessionals
Woensdagavond 15 mei was er een Zorgtafel over de toekomst van de zorg. Met nadruk op de zorg voor oudere inwoners en chronisch zieken in Haagse Hout/Scheveningen. Zorgprofessionals (van thuis- tot verpleegzorg, van huisarts, welzijnswerker tot lid Raad van bestuur) lieten zich inspireren, stelden vragen, deelden zorgen en ideeën.
 
Lees meer
Vanaf 1 juli huisartsenpost in HMC Antoniushove
De Huisartsenpost verhuist op 1 juli 2019 van HMC Bronovo naar HMC Antoniushove. Tot 1 juli zijn er nog afspraken op de Huisartsenpost in HMC Bronovo. Uw bezoek aan een HAP is op afspraak; u belt altijd eerst naar 070 346 96 69.  
 
Op HMC Antoniushove is vanaf 1 juli de HAP voor spoedeisende zorgvragen open op:

  • Maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 24.00 uur
  • Zaterdag en zondag van 08.00-24.00 uur
  • Op erkende feestdagen van 17.00-24.00 uur de dag ervoor en van 08.00-24.00 uur op de feestdag(en) zelf.
FactCheck
Parkeerterreinen ziekenhuizen zijn melkkoe
Parkeren wordt bij alle HMC-locaties per dertig minuten in rekening gebracht, waarbij bij de locatie HMC Antoniushove het eerste uur gratis is. 

HMC heeft bij alle drie de locaties het parkeerterrein in eigen beheer. Dat betekent dat het ziekenhuis ook kosten moet maken voor het onderhoud van de parkeergelegenheid. En de nieuwe inrichting van de parkeerterreinen betalen we ook uit eigen zak.
 
Onze parkeertarieven zijn afgestemd op de parkeerkosten in de directe omgeving. Zouden deze (aanzienlijk) lager liggen dan die in de omgeving dan zou dat een aantrekkende werking hebben met als resultaat dat iedereen bij het ziekenhuis zou willen parkeren en er voor patiënten en bezoekers geen parkeerplaatsen meer beschikbaar zouden zijn. Een voor alle partijen ongewenste situatie.
 
Vanzelfsprekend komen we mensen die slecht ter been zijn tegemoet. Patiënten en bezoekers in bezit van een mindervalidenkaart kunnen bij vertrek een gratis uitrijkaart verkrijgen.
Geknipt uit de media
Er wordt veel gepubliceerd over de zorg in z’n algemeenheid en over HMC in het bijzonder. Wat viel ons op in de media de afgelopen maand?
 
Econoom en communicatiedeskundige Bart Visser schreef een blog over geruchten rondom de overname van HMC Bronovo en dat dit tegenstellingen versterkt, terwijl de toekomst van de zorg juist om meer samenwerking tussen (huis)artsen, bestuurders en andere zorginstellingen vraagt.
 
Reorganisatie van de Haagse ziekenhuizen kan de zorg verbeteren. Aldus zorgminister Bruins in een brief aan voorzitter van Schevenings Belang Jaap Spaans.
Laatste Bronovo-baby's
Op vrijdagavond 14 juni stopt de afdeling Verloskunde in HMC Bronovo met het opnemen van vrouwen die moeten bevallen. In het weekeinde van 15 en 16 juni zien dus de laatste Bronovo-baby’s het levenslicht.
 
HMC heeft besloten om de acute verloskundige zorg (de verloskamers) te concentreren in HMC Westeinde. Vanaf 15 juni vinden hier alle opnames voor bevallingen plaats. Daarom is de afdeling Verloskunde in HMC Westeinde uitgebreid. Door deze zorg samen te brengen op één plek kunnen we de kwaliteit ervan verder verbeteren.
Veel belangstelling voor tweede Buurttafel HMC Westeinde
Voor de tweede maal organiseerde HMC een Buurttafel voor omwonenden van HMC Westeinde. Na een korte terugblik op de bijeenkomst van 8 maart, werd stilgestaan bij de stand van zaken op 20 mei.
 
Het gesprek ging vooral over het verbeteren van de doorstroming op de Lijnbaan en over parkeren. Er waren veel vragen, zorgen en ideeën.

Lees meer
Buitenterrein HMC Bronovo ingericht
De komende jaren blijft HMC Bronovo open als weekziekenhuis. Wij willen onze patiënten en bezoekers in een zo'n aangenaam mogelijke omgeving blijven ontvangen. En dat geldt niet alleen voor het ziekenhuisgebouw, maar ook voor het terrein eromheen.
 
Daarom knappen we het buitenterrein van HMC Bronovo flink op. Waarbij we rekening houden met biodiversiteit, waardoor het straks niet alleen een aantrekkelijke omgeving is voor mensen, maar ook voor de vogels, vlinders en bijen. De werkzaamheden zijn afgerond, de natuur moet nu haar best gaan doen.
 
Tegelijk met de aanleg van de tuin zijn technische voorbereidingen getroffen voor de aanpassing en renovatie van de slagboominstallatie inclusief infrastructuur.  
FactCheck
Door komst spoedeisende hulp en bevallen naar HMC Westeinde ontstaat een verkeersinfarct
 
We gaan ervan uit dat het verkeer door de verhuizingen wel iets zal toenemen, maar niet noemenswaardig want de poli’s op HMC Bronovo blijven de komende jaren gewoon open.
 
We verwachten een lichte toename vanwege verplaatsing van de Spoedeisende hulp en bevallingen van HMC Bronovo naar HMC Westeinde. Om dit in goede banen te leiden komen er verkeersregelaars, betere bewegwijzering en huren we voor medewerkers meer parkeerplaatsen in de omgeving van het ziekenhuis. Ambulances kunnen sowieso HMC Westeinde prima op tijd bereiken.
 
De gemeente heeft aangegeven dat zij nog deze zomer start met de herinrichting van het kruispunt Lijnbaan/Westeinde. De rechterrijbaan, die nu ook voor doorgaand verkeer is, is dan alleen nog bestemd voor afslaand verkeer naar HMC Westeinde. Dit zal de doorstroming ook ten goede komen.
Paul Doop benoemd tot bestuurslid NPO
Een bekend gezicht voor mensen die de berichtgeving over de koers van HMC volgen: Paul Doop. Onze bestuursvoorzitter is benoemd tot bestuurslid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De raad van toezicht hoopt op korte termijn een opvolger voor Paul Doop bekend te kunnen maken.  
  
Paul is nog wel aanwezig bij de Zorgtafels van 13 juni (Leidschendam/Voorburg) en 19 juni (Wassenaar/Voorschoten).

Lees meer
kalender

13 juni
Zorgtafel voor inwoners Leidschendam-Voorburgin in HMC Antoniushove
 
15 juni
Bevallen vanaf nu in HMC Westeinde
 
19 juni
Zorgtafel voor inwoners Wassenaar-Voorschoten in gemeentehuis Wassenaar

1 juli
HuisArtsenPost verhuisd van HMC Bronovo naar HMC Antoniushove
 
Week van 1 juli
HMC Bronovo open als weekziekenhuis
SpoedEisende Hulp HMC Bronovo verhuist naar HMC Westeinde          

11 juli
Zorgtafel zorgprofessionals in HMC Bronovo
 
Voor of na de zomervakantie
Zorgtafel voor inwoners Haagse Hout/Scheveningen

Na de zomer (igv verlening vergunning)
Uitbreiding parkeervoorzieningen HMC Westeinde
Voorbereiding bouw tijdelijk Moeder Kind Centrum

Volg ons
t f in you tube
Profiel wijzigen