Haaglanden Medisch Centrum Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Toekomst HMC
Juli 2019
Even bijpraten
Afgelopen maand stond in het teken van het communiceren over en het realiseren van de eerste stap in de herstructurering.

Sinds 2 juli is HMC Bronovo een weekziekenhuis voor alle poliklinische en geplande klinische zorg. Daarnaast kunnen patiënten hier ook terecht voor poliklinische bezoeken, bloedafname en radiologisch onderzoek. Patiënten kunnen voor acute zorg (SEH en acute verloskunde) terecht bij de locatie Westeinde van HMC. De huisartsenpost in HMC Bronovo is verplaatst naar HMC Antoniushove.

We ontvingen zoals gewoonlijk veel vragen van betrokken inwoners. Tijdens Zorgtafels en via toekomst@haaglandenmc.nl. Maar ook vragen van de Haagse gemeenteraad over bereikbaarheid HMC Westeinde, geboortezorg, de dialoogtafels en onze zorgplicht. Vragen van de Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de gevolgen van de sluiting van HMC Bronovo voor de SEH van LUMC. Veel vragen dus... Dank voor uw betrokkenheid bij onze organisatie, bij de toekomst van de zorg in Haaglanden. 
HMC Bronovo is nu een weekziekenhuis
Vanaf 2 juli 2019 wordt HMC Bronovo een weekziekenhuis. Hier vindt planbare zorg plaats: zorg die wel nodig is, maar geen directe haast heeft. Daarnaast kunt u terecht bij uw vertrouwde zorgverlener in de polikliniek, voor bijvoorbeeld een controle bij zwangerschap of controle bij uw specialist. Ook kunt u er bloed laten prikken en radiologisch onderzoek laten verrichten. Ons team van artsen en verpleegkundigen staat van maandagochtend tot en met vrijdagmiddag voor u klaar. In het weekend is HMC Bronovo gesloten.

Natuurlijk is hier nog veel meer over te vertellen. Lees het in ons Kennisdossier Weekziekenhuis.
Lees meer
FactCheck
De kwaliteit van zorg verbetert als er minder SEH’s zijn
“Veel mensen denken dat meer SEH’s tot betere zorg leidt, maar niets is minder waar. Juist concentratie van goed getrainde mensen, de beste apparatuur en spullen zorgt voor goede, veilige zorg.”

Aan het woord is dr. Theo de Rooij: “Bij een herseninfarct is elk half uur dat het langer duurt, 10% slechter voor de patiënt. Als je de Spoedeisende Hulp (SEH) concentreert, zie je meer patiënten en wordt het team beter, sneller, win je veel tijd. Dat weegt ruim op tegen een kwartier langer reizen naar het ziekenhuis. En vergeet niet dat de behandeling al in de ambulance begint.”

Meer weten? Bekijk de video met dr. De Rooij

Betrokken inwoners denken mee
Donderdag 13 juni in HMC Antoniushove: ruim vijftig betrokken inwoners, raadsleden en zorgprofessionals denken mee over de toekomst van de zorg in Leidschendam-Voorburg.

De deelnemers zijn goed geïnformeerd én hebben een aantal vragen. Wat kunnen we doen aan het personeelstekort in de ziekenhuizen en bij de thuiszorg? Leggen we niet een te grote druk op mantelzorgers en huisartsen? Hoe leren we digitaliseren?

Lees meer
Haaglanders breed geïnformeerd over veranderingen per 2 juli
In de aanloop naar de verplaatsing van de zorg binnen HMC op 2 juli hebben we al veel gecommuniceerd over het waarom, wat en hoe van de veranderingen. Dat deden we via informatiebijeenkomsten, werkbezoeken, dialoogtafels, de website en deze nieuwsbrief. Hoe dichter bij 2 juli, hoe meer communicatiemiddelen we hebben ingezet.
Lees meer

Orgito laatste Bronovo-baby
Vrijdag 14 juni zag de laatste baby het levenslicht in HMC Bronovo. Orgito werd iets voor 10.30 uur geboren. Hij woog bij zijn geboorte ongeveer 3.600 gram.

Het moeder & kind centrum (MKC) is in het weekend van 14/15 juni verhuist van HMC Bronovo naar HMC Westeinde. Hier staan 24/7 een gynaecoloog, een kinderarts, een anesthesioloog en OK-medewerkers paraat. De afdeling Verloskunde is ook uitgebreid.

Meer weten over het MKC? Lees ons Kennisdossier!

Lees meer
 
Hele team SEH werkt vanaf nu op één locatie
Het is zover: het héle team van de spoedeisende hulp van HMC werkt op één locatie: in Westeinde. De afgelopen maanden is hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.

"Fijn dat we op dit punt zijn aangeland", aldus Geesje van Woerden, medisch manager van de Spoedeisende Hulp. "Ik heb er veel zin in om met elkaar volgens een goede formule spoedeisende zorg te leveren. We hoeven onze mensen nu niet meer over twee locaties (Westeinde en Bronovo) te verdelen. Daardoor was de bezetting soms net te krap. In de nacht is het rustig, maar dan moesten we toch op twee locaties personeel klaar hebben staan. Nu kunnen we die mensen inzetten op de momenten dat de patiënt hen het meeste nodig heeft."
 
Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost weg uit HMC Bronovo
Wat we al maanden aankondigen en breed hebben gecommuniceerd, is sinds 2 juli een feit:
  • De Spoedeisende Hulp (SEH) is verhuisd van HMC Bronovo naar HMC Westeinde
  • De Huisartsenpost (HAP) is verhuisd van HMC Bronovo naar HMC Antoniushove
Bij HMC Bronovo hebben we voor de ingang van het parkeerterrein een groot bord laten plaatsen over de verhuizing van de Spoedeisende Hulp en de Huisartsenpost. Ook in HMC Bronovo staan diverse banners en hangen posters met vergelijkbare informatie.
FactCheck
Sluiting SEH Bronovo zorgt niet voor grote patiëntenstroom naar LUMC
Volgens het tv-programma Nieuwsuur is er sprake van te hoge druk op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waardoor de patiëntenzorg in het geding komt. Daarnaast zouden medewerkers vrezen dat het aantal bezoekers van de SEH toeneemt als de SEH in HMC Bronovo de deuren sluit.

Volgens ons is dit een onterechte aanname. Veel inwoners uit Wassenaar bezoeken nu ook al de SEH van het LUMC, dus per saldo is onze verwachting dat een handje vol mensen per dag die nu de SEH van HMC Bronovo bezoeken potentieel uitwijken naar LUMC en het Alrijne Ziekenhuis. 

Bij alle besluitvorming rond wijzigingen in de bestaande procedures, zoals verhuizingen, overleggen we altijd met alle relevante partijen: ziekenhuizen in de regio, de Spoedzorg Haaglanden (de ambulances) en de ROAZ, het regionaal overleg acute zorg. Met als conclusie dat er geen witte vlekken zijn en dat hiermee spoedzorg in de regio is geborgd. Vanzelfsprekend houden we de situatie nauwlettend in de gaten.
Hoe ziet de toekomst eruit? Bekijk hier het filmpje!
Hoe zit het ook alweer? Waarom moeten we als ziekenhuis veranderen? Voor wie het soms even kwijt is, hebben we een filmpje gemaakt. Drie minuten kijken en u bent helemaal bijgepraat.
Lees meer
Voorbereidingen op toekomst Bronovo-terrein
HMC Bronovo is nu een weekziekenhuis. Ergens tussen 2022 en 2024 zal deze ziekenhuislocatie sluiten. Ter voorbereiding hierop organiseren we nu al Zorgtafels om na te denken over innovatieve zorgconcepten voor bewoners van Haagse Hout/Scheveningen. Goede zorg dichtbij; wat zijn de mogelijkheden, wie doet wat? En we hebben overlegd met de gemeente over het maken van een Plan Uitwerkings Kader (PUK). De gemeente heeft ons hiervoor toestemming gegeven en gaat hieraan meewerken.
Lees meer
Gemeenten en huisartsen pakken handschoen op
De opkomst is groot op 19 juni. De aanwezigen laten goed van zich horen. Ze spreken hun zorg uit over de verhuizing van de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Bronovo naar HMC Westeinde. Over de bereikbaarheid van HMC Westeinde. En over de toenemende ‘complexiteit van het zorglandschap’.

Vragen hebben de mensen uit Wassenaar en Voorschoten ook. Over het Gezondheidscentrum Wassenaar. Over de keuze voor HMC Westeinde voor acute zorg. En ze denken mee over de toekomst van de gezondheidszorg. Kortom: een goede, kritische en vruchtbare avond. 
Lees meer
Deze maand laatste Zorgtafels
Met het organiseren van dialoogtafels betrekt HMC de komende maanden inwoners bij de koers voor de toekomst. Er zijn twee soorten dialoogtafels. Buurttafels, die over de omgeving van de ziekenhuizen gaan, en Zorgtafels over de inhoud van de zorg.
 
Afgelopen maanden organiseerden we twee Buurttafels en vijf Zorgtafels. Met de Zorgtafels van juli erbij komt het totaal op zeven. We vatten de resultaten van alle dialoogtafels samen in een rapportage, die we aanbieden aan minister Bruins. De opbrengst van de dialoogtafels nemen we ook op afgewogen wijze mee bij onze besluitvorming over de toekomst van HMC.

In dialoog met onze medewerkers over parkeren 
Ook voor onze medewerkers verandert van alles. Daarom organiseren we tweewekelijks dialoogtafels. De eerste, op 13 juni, ging het over parkeren. Alle medewerkers waren welkom om hun vragen te stellen, zorgen te uiten en vooral ook om mee te denken over alternatieven voor het woon-werk-vervoer met de auto. Om zoveel als mogelijk plaats te maken voor auto’s van patiënten, bezoekers en zorgverleners.

Eind juni is gestart met werkzaamheden aan het bezoekersparkeerterrein van HMC Westeinde zodat hier, na de aanpassingen, meer auto’s op kunnen. In september gaat de hoofdingang aan de Lijnbaan voor een paar maanden dicht vanwege de bouw van het tijdelijk moeder & kind centrum.
Feestelijke opening HAP in HMC Antoniushove
Op 2 juli opende de nieuwe Huisartsenpost (HAP) op HMC Antoniushove. Voldoende reden voor een klein feestje.

Deze HAP is voor spoedeisende zorgvragen open op:
  • Maandag tot en met vrijdag van 17.00 - 24.00 uur
  • Zaterdag en zondag van 08.00 - 24.00 uur
  • Op erkende feestdagen van 17.00 - 24.00 uur de dag ervoor en van 08.00 - 24.00 uur op de feestdag(en) zelf.

Uw bezoek aan een HAP is op afspraak; u belt altijd eerst naar 070 346 96 69. Bij direct levensgevaar belt u 112. 
Lees meer
Nieuw patiëntenblad 
HMC heeft een nieuw patiëntenblad. Een blad dat gaat over de patiënt zelf. Met aangrijpende interviews en leuke feitjes: optimistisch, herkenbaar en warm. Een blad met liefde & lef, net als het ziekenhuis. Bij een nieuw blad hoort een nieuwe naam. Vanaf 4 juli vindt u HMC + Jij in alle locaties van het ziekenhuis.
Ingrid Wolf nieuwe voorzitter RvB HMC
De raad van toezicht van HMC heeft Ingrid Wolf (47) benoemd als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur per 1 oktober aanstaande. Ze is daarmee de opvolger van Paul Doop.

Ingrid Wolf was de afgelopen drie jaar voorzitter van de raad van bestuur van de St. Anna Zorggroep in Eindhoven en Geldrop.
Lees meer
kalender

10 juli
Zorgtafel inwoners Haagse Hout/Scheveningen in HMC Bronovo  

11 juli
Zorgtafel zorgprofessionals in HMC Bronovo

Na de zomer 
Start proces Plan UitvoeringsKader (PUK)
Uitbreiding parkeervoorzieningen HMC Westeinde (igv verlening vergunning)
Voorbereiding bouw tijdelijk moeder & kind centrum (igv verlening vergunning)

Volg ons
t f in you tube
Profiel wijzigen