Haaglanden Medisch Centrum Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Toekomst HMC
#6  augustus
Even bijpraten...
Afgelopen maand waren we op uitnodiging van D’66 aanwezig bij een D-café in Benoordenhout, we kregen bezoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en organiseerden onze laatste twee Zorgtafels. En nu gaan we alle resultaten samenvatten in een evaluatierapport. In die rapportage komt een opsomming van feiten, meningen, beschrijvingen. We vatten onze bevindingen samen en doen aanbevelingen. Voor onze lange termijn herstructureringsplannen en voor de minister voor Gezondheidszorg. Het rapport komt beschikbaar via onze Toekomst-website. Iedereen die in dit nieuwsbriefbestand zit krijgt bericht als het gepubliceerd is.

Wat betreft deze nieuwsbrief: we gaan de frequentie van elke maand terugbrengen naar elke twee maanden. Omdat we op korte termijn niet heel veel veranderingen verwachten. We gaan in de nieuwsbrief ook meer aandacht schenken aan innovatie. In dit nummer geven we alvast een voorproefje hiervan.
Zorgprofessionals om tafel over goede zorg dichtbij
“We hebben ons korte termijn herstructureringsplan uitgevoerd. Locatie Bronovo is sinds 2 juli een weekziekenhuis en de spoedeisende hulp is geconcentreerd op locatie Westeinde. Nu is het tijd om met elkaar aan de slag te gaan voor de langere termijn herstructureringsplannen”, aldus Bastiaan Sorgdrager, voorzitter Medische staf en specialist van HMC.
 
Norbert Hoefsmit van de RvB vult aan: “De contouren - centraal wat moet, decentraal wat kan én de scheiding van acute en planbare zorg - liggen vast. In de toekomst werken we naar twee klinische locaties. De invulling van zorg dichtbij ligt echter nog niet vast. En we hebben nog helemaal niets verkocht. We kunnen de toekomst van de zorg in Haaglanden samen vormgeven.”
 
Dat laten de zestig zorgprofessionals zich geen twee keer zeggen. In drie groepen spreken ze over het doorontwikkelen van Gezondheidscentrum Wassenaar en over een innovatief zorgconcept voor Haagse Hout en Scheveningen.
Lees meer
FactCheck
Bronovo is doordeweeks ’s avonds dicht
Er hebben ons geluiden bereikt dat mensen denken dat HMC Bronovo ’s avonds dicht is nu het een weekziekenhuis is. Dat klopt niet.
 
HMC Bronovo is geopend van maandag 06.00 uur tot vrijdag 18.00 uur. Patiënten die 's avonds niet naar huis kunnen, verblijven doordeweeks in HMC Bronovo. Familie en vrienden die een patiënt willen bezoeken tijdens zijn/haar verblijf in HMC Bronovo, kunnen tijdens de bezoekuren, ook in de avond, terecht. We plannen behandelingen en operaties zó in dat onze patiënten in het weekend normaal gesproken weer naar huis kunnen. Als een patiënt om medische redenen op vrijdag nog niet naar huis kan, dan vervoeren wij hem/haar naar HMC Westeinde om daar het weekend door te brengen.
 
De bezoektijden van HMC Bronovo zijn:
  • Maandag tot en met donderdag: 15.30-16.30 uur en van 18.30 tot 19.30 uur
  • Vrijdag 15.30-16.30 uur.
The making of
Onze patiënten en onze zorgverleners op abri’s door heel Haaglanden
Station Hollands Spoor, de Hofvijver, het Gemeentemuseum, de Pier, het ADO Den Haag stadion en het Malieveld. Typisch herkenbare plekken, waar in juli werd gefotografeerd voor HMC. Er werden prachtige portretten van onze zorgverleners en hun patiënten gemaakt. In de zomer start een campagne die laat zien waar het bij HMC om draait: om mensen. Op onze website kunt u de bijzondere verhalen lezen over de relatie tussen patienten en onze artsen.
Mooi resultaat verassingsbezoek IGJ aan HMC
Op 17 juli bracht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een onaangekondigd bezoek aan de afdelingen Emma, Margriet, Irene en Willem-Alexander in HMC Bronovo en aan de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Verloskundeafdeling in HMC Westeinde.
 
De toetsing bestond met name uit het spreken met een aantal (senior) verpleegkundigen, zorgmanagers en medisch specialisten van de genoemde afdelingen. De IGJ heeft de prospectieve risico-inventarisaties die gemaakt zijn als voorbereiding op de verplaatsing én het zorgbeleidsplan van HMC Bronovo als referentiekader gehanteerd. Gekeken is onder andere naar de beschikbare capaciteiten, het uniformeren van werkwijzen, de invulling van het spoed interventieteam, de aanwezigheid van kinderartsen bij dagbehandeling en de doorlooptijd op de SEH.
 
Aan het einde van de toetsing heeft de IGJ een mondelinge terugkoppeling gegeven. Voorlopige conclusie van de IGJ is dat de plannen goed doordacht zijn en goed zijn geïmplementeerd in de dagelijkse praktijk. "De uitvoering van de plannen is behoorlijk tot goed, medewerkers hebben er weer zin in na een moeilijke periode en uiten hun trots", aldus de IGJ. Uiteraard is de verandering nog pril en zal na een aantal maanden nog een toetsing van de transitie door de IGJ volgen. 
Samen met Haagse Hout en Scheveningen in gesprek over goede zorg
Zo’n zestig mensen bezochten de Zorgtafel op 10 juli over de toekomst van de zorg in Haagse Hout en Scheveningen. Het eerste uur gaat het vooral over de noodzaak van de veranderingen en over het besluitvormingsproces.

Hierna is er nog voldoende tijd om met elkaar na te denken over een nieuwe bestemming van het Bronovo-terrein en over de vraag hoe de zorg er daar dan zou kunnen uitzien. Het gaat ook over de rol van digitalisering in de zorg en over de vraag hoe de diverse zorgverleners in de keten kunnen samenwerken in de wijken en bij mensen thuis. 
 
Lees meer
Toekomstvisie minister voor Medische Zorg en Sport
Minister Bruins heeft 12 juli de Tweede Kamer een brief geschreven over de ontwikkelingen in de gehele medische zorg in Nederland en over hoe hij de toekomst ziet.

Volgens hem vragen allerlei ontwikkelingen om een andere organisatie van de zorg, waarin multidisciplinaire samenwerking en samenwerking in netwerken steeds belangrijker worden. Zodat de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek kan worden gegeven, met als doel dat mensen zoveel mogelijk kunnen blijven functioneren. Hij noemt twee randvoorwaarden: de zorg moet betaalbaar blijven en er moeten voldoende juist gekwalificeerde zorgprofessionals zijn om deze zorg te kunnen leveren.
Lees hier de brief
Voor u gelezen
In De Scheveningse Courant stond 24 juli een interview met de bestuurder van Hadoks met de titel: “Als we niets doen gaan de kosten van de gezondheidszorg omhoog”. Hadoks verenigt sinds 1 januari 2019 bijna 93% van alle huisartsen in Haaglanden. Dit zijn 720 huisartsen verdeeld over zo’n driehonderd praktijken.
Lees verder (pagina 8)

De Limburger publiceerde 11 juli een artikel met de kop: “Flexibele specialist bespaart geld door patiënt buiten het ziekenhuis te zien”. Uit het artikel blijkt dat anderhalvelijnszorg een sterk alternatief is voor ziekenhuiszorg. Deze nieuwe vorm, waarbij de medisch specialist de patiënt buiten de muren van het ziekenhuis ziet, is aanzienlijk goedkoper, de patiënt blijkt heel tevreden over deze zorg en wachttijden zijn veel korter. Ook huisartsen en medisch specialisten zijn positief. Dat is de uitkomst van een jarenlange proef in Zuid-Limburg. Lees verder 
HMC innoveert
Innovaties kunnen de zorg beter, en ook goedkoper maken. Ook in ons ziekenhuis is veel aandacht voor innovatie. Een paar voorbeelden waarover de we afgelopen maanden op onze website hebben gepubliceerd:

  • HMC-cardioloog Susan Langerak had op dinsdag 2 juli een landelijke primeur. In HMC plaatste zij als eerste in Nederland - en als een van de eerste in Europa - bij vier patiënten een ‘Biomonitor III’. Dit is het allernieuwste model van een kleine langwerpige chip, die onderhuids naast het borstbeen wordt geplaatst. Deze chip detecteert het hartritme van patiënten, die bijvoorbeeld zonder aanleiding flauwvallen of potentiele hartritmestoornissen hebben, om zo te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Lees verder
  • HMC-hersenchirurg Marike Broekman hoopt een middel te vinden waarmee ze kwaadaardige cellen in de hersenen veilig kan vernietigen. Slaagt ze, dan gloort er hoop voor patiënten met een hersentumor. Lees verder
  • HMC is het eerste ziekenhuis in de regio Den Haag dat gebruik maakt van een nieuwe pacemakertechniek. Cardiologen dr. Anouk van Alem en dr. Heidi Peeters voerden de ingewikkelde operatie 23 mei voor het eerst succesvol uit. Zij zijn de eerste vrouwelijke cardiologen van Nederland die deze ‘His-bundel pacing techniek’ hebben toegepast. Door deze nieuwe techniek daalt bij patiënten de kans op hartfalen, nadat zij een pacemaker hebben gekregen. Lees verder
  • Eén op de vijf patiënten houdt er een trauma aan over en één op de drie ontwikkelt een depressie na een intensive care-opname. Om dat te voorkomen is de IC Nazorgpoli opgericht. Dit is een initiatief van drie (para)medici: intensivist Nienke Dijkman, fysiotherapeut Pim Mossel en revalidatiearts Esther Los: ‘We zitten mensen behoorlijk achter de broek. We blijven bellen tot we weten hoe het met ze is'. Lees verder
  • HMC wil de toekomst van de zorg in de regio Haaglanden zeker stellen, onder meer door de planbare, ofwel electieve, zorg anders te gaan organiseren. Orthopedisch chirurg Jan-Willem Swen en organisatieadviseur Olga Warffemius schreven een plan dat beschrijft hoe die electieve zorg eruit moet komen zien. Lees verder
 
FactCheck
Van het kastje naar de muur...
In het AD Haagse Courant stond een artikel met de strekking dat HMC een patiënt van het kastje naar de muur heeft gestuurd. Er werd een voorbeeld gegeven van een mevrouw die voor gips en een operatie naar drie locaties moest. Dit feit klopt, maar had niets te maken met van het kastje naar de muur.
 
De patiënt was in Utrecht ten val gekomen en vanuit daar doorverwezen naar de gipskamer in locatie Bronovo. Voorafgaand aan haar operatie heeft ze een anesthesiegesprek (voorbereidingsgesprek op operatie) gehad in locatie Antoniushove. Hier was de eerste optie voor haar, anders had ze langer moeten wachten. Haar operatie is uitgevoerd in Westeinde. Op deze locatie vinden deze operaties nu eenmaal plaats. Dus inderdaad drie locaties, maar alles om deze patiënt zo snel als wij kunnen te helpen.
 
In hetzelfde artikel wordt gesuggereerd dat HMC een elleboogbreukje over het hoofd heeft gezien. Dit is simpelweg niet waar. De desbetreffende patiënt is door de huisartsenpost voor een drukverband vanwege een breukje in de elleboog doorverwezen naar HMC-locatie Westeinde. De volgende dag zijn haar foto’s nogmaals beoordeeld. Dit is een standaardprocedure om de dag erna een check te doen. De breuk van deze patiënt bleek iets verder door te lopen, waardoor het achteraf verstandiger leek haar toch in te gipsen in plaats van het drukverband, zoals we dat eerst hebben aangelegd. Het drukverband had ook kunnen blijven zitten, maar dan had ze niet kunnen tillen bijvoorbeeld. In overleg met haar is besloten om alsnog een gipsverband aan te leggen.
Kalender
Na de zomer:
  • Start bouw tijdelijke parkeervoorziening HMC Westeinde (igv verlening vergunning)
  • Start bouw tijdelijk MKC (igv verlening vergunning)
  • Start Planuitwerkingskader
Volg ons
t f in you tube
Profiel wijzigen