Haaglanden Medisch Centrum Online lezen  |  Afmelden
HMC informatieplein Oncologie
tel 088 979 4005
#10 - maart 2021

In gesprek met ons?
Gewoon komen praten is helemaal prima. We zijn de laatsten die je willen overvoeren met nog meer informatie maar praten helpt vaak ook om je gedachten een beetje te ordenen en inzicht te krijgen in wat voor jou op dit moment het belangrijkste is. 
We hebben tijd voor jou en jouw naasten om samen te kijken wat jou kan helpen om deze periode goed te doorlopen. We begrijpen dat dat voor iedereen anders is.

Kom je een keer langs? 
Warme groet van Rigtje Smid, ook namens team infoplein.
Mail ons voor het maken van een afspraak naar: info.oncologie@haaglandenmc.nl) of bel 0889794005
Wandel je mee met Willemijn (fitnesstrainer Oncologie)
Blijven bewegen, dat vinden we heel erg belangrijk. Daarom bieden we je de mogelijkheid om in april vanaf 2 startlocaties de eerste maand gratis te wandelen met Willemijn Westerlaken. Volgens de Covid-richtlijnen, kun je wandelen met maximaal 4 personen. Willemijn is fitnesstrainer Oncologie en heeft ruime ervaring met mensen met een oncologische achtergrond. Ga je na een maand door, dan zijn de kosten 5 euro per keer. Willemijn wil graag iedere maand van locatie wisselen en kiest daarbij altijd een plek die gemakkelijk te bereiken is met openbaar vervoer en/of auto.

Maandag 12 april: 11 uur: Startpunt Laan van Poot (Vogelwijk Den Haag)
Woensdag 14 april: 11 uur: Startpunt HMC Informatieplein Oncologie (Leidschendam)
Aanmelden via: infoplein.oncologie@haaglandenmc.nl. Geef even aan op welke locatie je wilt starten. 
Angst (online)
Gastspreker: psycholoog Mariska Blom


15 april : 16:15 tot 17:15 uur

Angst komt veel voor, in verschillende vormen. Je zou kunnen stellen dat het heel normaal is om in deze situatie angstig te zijn.
Maar als je er slecht van slaapt, veel piekert en het je belemmert in je dagelijks functioneren, is het goed om er wat aan te doen. Wat kun je dan doen?
Tijdens deze online bijeenkomst vertelt psycholoog Mariska Blom hierover en is er uiteraard ruimte om vragen te stellen.
Lees meer
Energiebeperking en werk na kanker (online)
Gastspreker: Judith Maas, ervaringsdeskundig en HR-professional.
Dinsdag 20 april: 19:00 tot 20:00 uur

  • Hoe bereid je jezelf voor op terugkeer naar je werk?
  • Wat als het werk qua energie niet lukt?
  • Welk cijfer geef jij je werk voordat je ziek werd? Waar denk jij dat je energiebeperking vandaan komt?
Lees meer
"Hoe ga jij hier mee om?"  vraagt Joanna
Wat doe jij met je verstand en/of met je emoties om met een probleem of stress om te gaan? 

Ik heb in de aanloop naar waar ik nu sta in mijn ziekte, deze fase van kanker, best wel wat zgn. copingstrategieën toegepast om mijn aandacht op mijzelf gericht te houden. Zo heb ik met steun van mijn partner met mijn volwassen kinderen gepraat over de verdeling van mijn energie en met vrienden keuzes gemaakt aan welke activiteiten ik wel of niet ten volle deel neem. Met mijn gezin, mijn zus en vrienden praatte ik veel en dat werkte in het begin aardig. Later had ik toch meer behoefte om met een buitenstaander te praten. Op zoek naar een professional bleek die bij mijn huisarts in de huisartsenpraktijk te zitten. Weer wat later en verder in het verloop van mijn proces had ik angsten, reëel of irreëel.....ik moest dat uitzoeken en heb daarvoor ook gesprekken met de psycholoog gehad.

Voor mij is het een verademing om zorgen van me af te kunnen praten. Ik sta er niet alleen voor, hoe doe jij dat? Hoe gebruik jij je verstand en/of emoties om een probleem of stress te omzeilen?
groet van Joanna

Neem jij het stokje over?

We nodigen je uit om te reageren. Geen mens is hetzelfde, fijn om te lezen hoe jij er mee om gaat of bent gegaan. We zullen elke keer een ander iemand het woord geven in onze volgende nieuwsbrief.
Graag reageren door een email te sturen naar: r.smid@haaglandenmc.nl
Een visueel dagboek maken, iets voor jou? (online)
Iedere dinsdag 14:00 tot 15:00
Start met nieuwe groep instromers. Voorrang aan mensen die nu in behandeling zijn.
Een Art Journal is een authentiek, persoonlijk (dag}boekje waarin je jezelf laat gaan, maakt niet uit op welke manier, zonder oordeel, zonder stress.
Dit kan door te tekenen, schilderen, schrijven, plakken ... met gebruik van verschillende materialen (mixed Media) zoals verf, inkt, potlood, stof, plaatjes en teksten uit tijdschriften, stempels enz.
Aanmelden via: infoplein.oncologie@haaglandenmc.nl
Tips en oproepjes


Vorige week heb ik kennis gemaakt met Harry en zijn vrouw Tiny.  Samen hebben ze een boekje geschreven over het feitelijk verloop en de emotionele beleving van een vierjarig kankerproces. Op het plein zijn er 3 exemplaren van het boek te leen. Harry heeft intensieve behandelingen van lymfklierkanker ondergaan en een stamceltransplantatie.
Het boekje beschrijft niet alleen het feitelijk verloop  maar ook de emotionele beleving van een vierjarig kankerproces.  Er zijn kostbare momenten beschreven, vanuit zowel patiënt als familie waarbij traan en lach gezamenlijk oplopen. Meer informatie vind je op:
www.bestaanwonderen.nl
Wil je het boek lenen, stuur dan een email naar infoplein.oncologie@haaglandenmc.nl

Extra tip:
Meer leven in het hier en nu kan heel fijn zijn in deze pittige tijd. Maar hoe doe je dat? Best lastig. Leer ontspannen met de mindfulnesscoach van Vgz app (gratis ).  Dit is een zeer gebruikersvriendelijke app, aldus Ria die deze app voor het informatieplein heeft uitgeprobeerd.

Meer info via onderstaande link:
https://www.vgz.nl/mindfulness-coach-app

Volg ons
f you tube
Profiel wijzigen