‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Haaglanden Medisch Centrum Online lezen  |  Afmelden
Van arts tot arts 
#08 - augustus 2024
VRE-bacterie aangetroffen in HMC Westeinde
In HMC Westeinde hebben we de VRE-bacterie aangetroffen bij een klein aantal patiënten op 2 verpleegafdelingen. HMC heeft de patiënten geïnformeerd die liggen op de verpleegafdelingen waar de bacterie is gevonden. Patiënten die in de afgelopen periode op deze verpleegafdelingen hebben gelegen, krijgen een brief. We vragen patiënten om uit voorzorg mee te werken aan een onderzoek om te controleren of zij besmet zijn met de VRE-bacterie. 

Patiënten en bezoekers kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen en behandelingen en afspraken in het ziekenhuis gaan ook gewoon door. Patiënten lopen daarbij geen risico. 

Wat kunt u doen?
Benaderen patiënten u met vragen? Verwijs ze dan voor meer informatie naar de website van HMC.
Verbeteringen Bloedafname thuis
Naar aanleiding van de feedback van u als verwijzer en van patiënten hebben we verbeteringen doorgevoerd voor de Bloedafname thuis:
  1. Voorkeursdatum in ZorgDomein: Door de vele aanvragen is bloedafname op de voorkeursdatum niet altijd mogelijk. Om te voorkomen dat patiënten soms onnodig wachten op een medewerker en voor niets nuchter blijven, zullen wij voortaan patiënten bellen om de afspraak te bevestigen.
  2. Bereikbaarheid planners: We optimaliseren de bereikbaarheid door de telefoonbandtekst in te korten. Ook door het nabellen verwachten we een betere telefonische bereikbaarheid te kunnen realiseren. Patiënten hoeven dan namelijk minder vaak zelf de planners te bellen met vragen.
  3. Verzending afspraakbevestigingen: De afspraakbevestiging wordt voortaan als medische post verstuurd en komt zo sneller aan bij de patiënt.
We hopen dat deze aanpassingen de ervaring voor u en uw patiënten verbeteren. Bedankt voor uw begrip en meedenken.

Let op: verwijst u vanuit de juiste AGB-code?
In elektronisch patiëntendossier HiX van HMC controleren we sinds enkele maanden of de AGB-codes van de verwijzer en praktijk overeenkomen met Vektis. Als deze niet kloppen, kan de verwijzing niet automatisch worden verwerkt, wat extra werk oplevert. Wilt u daarom in ZorgDomein controleren of u de juiste AGB-code gebruikt? Dit doet u als volgt:
  1. Verwijst u als waarnemend huisarts of basisarts/HAIO? Doe dit dan uit naam van de praktijkhouder, niet vanuit uw eigen naam. Dit kunt u instellen in ZorgDomein door deze stappen te volgen.
  2. Zorg er als huisarts en praktijkhouder voor dat de informatie in het AGB-register actueel is. Geef wijzigingen in praktijknaam of AGB-code door aan Vektis én ZorgDomein om problemen te voorkomen.
  3. U controleert uw persoonlijke AGB-code in ZorgDomein door rechtsboven op uw naam te klikken en daarna op ‘ZorgDomein account’. U kunt hier ook uw AGB-code veranderen.
Bij ongeldige AGB-codes (bijvoorbeeld van een organisatie die niet meer bestaat) neemt HMC contact op met de praktijk. We zullen u dan verzoeken om dit aan te laten passen door ZorgDomein. Vragen? Neem dan contact op met de afdeling Transmurale Samenwerking via verwijzer@haaglandenmc.nl of 088 979 27 90.
ZonMw-subsidies voor maatschappelijk relevant onderzoek
Onder leiding van chirurg-oncoloog dr. Marieke Straver van HMC starten HMC, LUMC en het Antoni van Leeuwenhoek een landelijk onderzoek naar huidkanker. Met dit onderzoek wordt bekeken of een vaak belastende tweede operatie (re-excisie) daadwerkelijk effectief is om het risico op terugkeer van het melanoom te verkleinen. ZonMw subsidieert dit doelmatigheidsonderzoek met een bedrag van ruim 700.000 euro.

Verder gaat een subsidie van 220.000 euro naar een onderzoek naar de aanpak van problematisch alcoholgebruik bij SEH-patiënten. Patiënten die met een alcoholgerelateerd probleem binnenkomen op de spoedeisende hulp in HMC Westeinde worden achteraf gebeld door een gespecialiseerde verpleegkundige van verslavingszorg Brijder als ze hiervoor openstaan. Het doel: hen laten minderen of stoppen met alcohol. Met het onderzoek willen HMC, Brijder, het LUMC, de Campus Den Haag, VeiligheidNL en het Erasmus MC vaststellen hoe effectief deze werkwijze is. 
ZorgDomein update: nieuw zorgproduct acute buikklachten
Naar aanleiding van uw feedback hebben we een zorgproduct in ZorgDomein opgenomen om patiënten met een verdenking op pancreatitis, appendicitis of diverticulitis met spoed door te verwijzen naar HMC Westeinde. Dit zorgproduct vindt u in ZorgDomein onder Heelkunde > Buikpijn.
Diabetische Voet Centrum, expertisecentrum gliomen en meniscustransplantatie topklinisch erkend
Het Diabetische Voet Centrum in HMC heeft deze zomer voor het eerst een topklinische erkenning gekregen van de STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen). Binnen dit centrum biedt een gespecialiseerd team van verpleegkundigen en medisch specialisten zorg aan diabetespatiënten met een ernstige, slecht-genezende wond. Het Diabetische Voet Centrum heeft de STZ-erkenning mede gekregen vanwege de zeer korte wachttijd en de snelle diagnostiek. Tijdens het symposium ‘Zorgpad Diabetische Voet, en hoe het ook anders kan’ op donderdag 14 november 2024 reiken we u vanuit het Diabetische Voet Centrum graag theoretische en praktische handvatten aan voor uw dagelijkse praktijk.

Verder heeft de STZ de topklinische status verlengd voor het landelijk expertisecentrum voor gliomen en voor de meniscustransplantatie. HMC is het enige ziekenhuis in Nederland waar patiënten een meniscustransplantatie kunnen krijgen. Daarnaast zijn we een van grootste centra van Nederland voor de behandeling van hersentumoren. De grote aandacht voor innovatie en onderzoek zijn belangrijke redenen voor deze her-erkenningen.
Nascholingen en symposia
Nascholing ‘Kopzorgen’, 10 oktober 2024
Donderdag 10 oktober nodigen we u van harte uit voor de nascholing ‘Kopzorgen’. Tijdens deze bijeenkomst zullen 4 specialisten u op interactieve wijze bijscholen.

Tijdens de workshop ‘Hoe de liefde verblindt’ praat Frits Hogewind (oogarts) u bij over het rode oog en visus daling. De workshop ‘Geniet, maar hou je hoofd erbij’ wordt verzorgd door dermatoloog Kim van Mierlo. Zij zal alle kopzorgen rondom SOA’s met u doornemen. De neurologen kunnen bij zo’n thema natuurlijk niet ontbreken. Zij zullen 2 workshops verzorgen met een hoop take-to-work messages!

Accreditatie (3 punten) voor huisartsen is toegekend. Wees er snel bij!
Inschrijven
 
Andere interessante nascholingen en symposia
- Woensdag 6 november 2024:
Huisartsenbijeenkomst knie en heupartrose

- Donderdag 14 november 2024:
Symposium Zorgpad Diabetische voet, en hoe het ook anders kan

- Donderdag 21 november 2024:
Samen Sterk voor het Haagse Kind

- Donderdag 12 december 2024:
FHA, HMC en Hadoks Filmavond
Volg ons
t f in you tube
Profiel wijzigen