‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Haaglanden Medisch Centrum Online lezen  |  Afmelden
Van arts tot arts 
#12 - december 2024
Zenuwspreekuur voor snelle diagnose en behandeling
HMC is gestart met een Zenuwspreekuur. Hier werken alle deskundigen op het gebied van zenuwaandoeningen samen. Het Zenuwspreekuur is voor patiënten met complexe compressiesyndromen en zenuwaandoeningen zoals meralgia paresthetica, beknelling van de nervus peroneus (kuitbeenzenuw) of perifeer zenuwletsel. Wij triëren of patiënten die u doorverwijst gebaat zijn bij dit speciale spreekuur.

Binnen 1,5 uur voeren we alle noodzakelijke onderzoeken uit en maken we samen met de patiënt een plan voor de behandeling. Als dat nodig is, kunnen we patiënten binnen 2 weken opereren. Het Zenuwspreekuur is er ook voor patiënten die graag een second opinion willen.
Lees meer
Gezamenlijk zorgplan voor aanpak chronische aandoeningen
Haaglanden Medisch Centrum (HMC), het HagaZiekenhuis, huisartsencoöperatie Hadoks en andere partners maken samen werk van inclusieve gezondheidszorg voor inwoners met chronische aandoeningen. Met het plan Chronisch Samen Sterk Haaglanden werken de zorg- en welzijnspartners aan het versterken van gezondheidsvaardigheden, het zelfredzamer maken van patiënten en het aanpakken van gezondheidsverschillen door een wijkgerichte aanpak. Zorgverzekeraars CZ en VGZ zijn positief over het plan.

Met data-analyse en digitalisering worden zorgvragen en zorggebruik straks beter georganiseerd, bijvoorbeeld via persoonlijke begeleiding, thuismonitoring en groepsconsulten. Door samenwerking in de keten en de zorg beter af te stemmen op de behoeften van patiënten, werken de samenwerkende partijen aan een toekomstbestendige en toegankelijke zorgstructuur in de regio Haaglanden. Dat is hard nodig, omdat de helft van de inwoners minstens 1 chronische aandoening heeft. Tot 2030 wordt een toename van zo’n 45.000 chronisch zieke inwoners verwacht.
Lees verder
Nieuw servicepunt bloedafname De Mussen
Graag informeren wij u over de opening van ons nieuwe servicepunt bloedafname in buurtcentrum De Mussen op Hoefkade 602 in Den Haag. Vanaf 15 januari zal het servicepunt elke woensdag van 08.00-10.00 uur geopend zijn. Er wordt gewerkt op afspraak én met vrije inloop. Patiënten kunnen een afspraak maken via www.prikkeninhaaglanden.nl of telefoonnummer 088 979 28 54. Uiteraard is het van belang dat de patiënt zijn of haar HMC-pas of ID-bewijs en het labformulier meebrengt. 
160.000 euro voor onderzoek medicijngebruik bij levercirrose
Om de behandeling en opsporing van MDL-ziekten te verbeteren, investeert de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) elk jaar in wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek van ziekenhuisapotheker en onderzoeker in HMC Midas Mulder, waarbij wordt gekeken hoe medicijnen effectiever en veiliger kunnen worden ingezet voor patiënten met levercirrose, heeft 160.000 euro subsidie gekregen.

Een belangrijke stap, want levercirrose is een groeiend probleem in Nederland. Er is nog veel onbekend over de juiste dosering van medicijnen bij deze patiënten. Midas Mulder richt zich in het onderzoek samen met MDL-arts Hanneke van Soest (HMC) en onderzoekers van het HagaZiekenhuis en het Erasmus MC op het meten van de hoeveelheden in het bloed van veelgebruikte medicijnen door patiënten met cirrose. Dit kan leiden tot betere en meer gerichte doseringsadviezen. 
Lees verder
HMC, Haga en LUMC markeren samenwerking ouderenzorg
HMC, HagaZiekenhuis en LUMC hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de ouderengeneeskunde in de regio te verbeteren. Deze samenwerking is belangrijk om goede zorg te bieden aan de groeiende groep ouderen en om de toenemende druk op de zorg aan te pakken. De ziekenhuizen streven ernaar om gezamenlijk een antwoord te vinden op deze uitdagingen.

Door deze samenwerking kunnen de ziekenhuizen hun medische expertise van ouderengeneeskunde inzetten in de eerstelijnszorg, zoals huisartsenpraktijken en verpleeghuizen. “Het doel is om ouderen zoveel mogelijk thuis te helpen of hen alternatieve vormen van zorg te bieden”, vertelt Gerard-Jan Blauw, internist-ouderengeneeskunde in HMC. “Zij moeten de juiste zorg op de juiste plek krijgen. Dat kan het ziekenhuis zijn, maar zeker voor de oudere patiënt is dat niet altijd het geval.”
Lees verder
Nascholingen en symposia
SAVE THE DATE – Nascholing 6 februari 2025
Op donderdag 6 februari wordt er een nascholing georganiseerd in HMC Antoniushove. Het thema wordt begin januari bekend gemaakt op de HMC Verwijzerspagina. Hou het in de gaten! Inschrijven is al mogelijk. 
Inschrijven
Groot Haags Symposium, dinsdag 11 februari 2025
De derde editie van het ‘Groot Haags Symposium’ komt eraan! Een samenwerking tussen Haagse Nieren, Haagse Vaten, Haags Suiker, Haagse Longen en Haagse Ouderen.

Tijdens workshops gaat u in kleinere groepen interactief met elkaar aan de slag, terwijl u tijdens het plenaire gedeelte kort wordt bijgepraat over initiatieven uit de verschillende werkvelden. Daarnaast is er natuurlijk voldoende ruimte om collega-zorgverleners te ontmoeten.

Voor wie is het Groot Haags Symposium?
Huisartsen, praktijkondersteuners, specialisten ouderengeneeskunde, physician assistants, verpleegkundig specialisten, apothekers en medisch specialisten.

Wat kunt u verwachten?
  • Medisch inhoudelijke workshops
  • Inspirerende sprekers
  • Innovatieve pitches
  • Collega huisartsen, medisch specialisten, POH’s en apothekers

Details

Datum             Dinsdag 11 februari 2025
Tijd                 16.30 - 22.00 uur (inclusief diner)
Locatie            LUMC Campus Den Haag (Turfmarkt 99, Den Haag)
Kosten             €125,- voor huisarts, specialist ouderengeneeskunde, medisch specialist en
                      apotheker

                      €105,- voor praktijkondersteuner, physician assistant, verpleegkundig
                      specialist,
HAIO en AIOS.

Accreditatie  
3 punten
Accreditatie wordt aangevraagd bij ABAN, NVvPO en V&VN (inclusief VS). Apothekers ontvangen een certificaat.
 
Aanmelden
Aanmelden voor het symposium doet u via de Hadoks Academie: mijn.hadoks.nl/academie.
 
Programma
16.30 - 17.15 uur         Ontvangst en inschrijving
17.15 - 18.15 uur         Dinerbuffet
18.20 - 19.15 uur         Workshopronde 1
19.20 - 20.15 uur         Workshopronde 2
20.20 - 20.30 uur         Pauze

20.35 - 21.25 uur         Plenair programma
21.30 - 22.00 uur         Borrel

Alle deelnemers volgen 2 workshops en het plenaire programma.
Bij binnenkomst kiest u uit onderstaande onderwerpen uw 2 workshops.
Tijdens het plenaire programma wordt u tijdens 7 korte elevator pitches bijgepraat van actuele ontwikkelingen in onze regio.
 
Workshop 1
Haagse Longen

Salbutamol-overgebruik
Hanneke de Jong (huisarts) en Inge Stollman (apotheker)


Workshop 2
Haagse Longen

De ‘pitfalls’ bij de COPD-patiënt
Roos van der Heijde (longarts) en Haci Tank (huisarts)


Workshop 3
Haagse Ouderen

Acute ouderenzorg
Geert Labots (internist-ouderengeneeskunde), Rianne Pepping (AIOS Interne    Geneeskunde), Sanneke Mannaert (specialist ouderengeneeskunde, kaderarts 1e lijn) en Mariëlle Schingenga (huisarts en kaderhuisarts ouderenzorg)
Workshop 4
Haagse Ouderen

Samenwerking tussen de eerste en tweedelijnszorg
Maarten Dekker (huisarts en kaderhuisarts palliatieve zorg)


Workshop 5
Haags Suiker

Nieuwe NHG standaard Diabetes Mellitus 2
Anneloes Kerssen (kaderhuisarts DM2), Edith Meijer (diabetesverpleegkundige) en Corinne van der Heijden (kaderhuisarts DM2)

Workshop 6
Haags Suiker

Regionale Transmurale Afspraken DM2 en GLP1/GIP
Merel van Andel (internist-endocrinoloog)


Workshop 7
Haagse Vaten


De herziene CVRM-richtlijn
Erik van Duin (kaderhuisarts CVRM) en Liselotte van der Pol (vasculair internist); of
Barbara Veen-Reedijk (kaderhuisarts CVRM) en Yvonne Ende-Verhaar (vasculair internist)

Workshop 8
Haagse Nieren

Achteruitgang nierfunctie: help, wat moet ik ermee?
Irene van der Meer (internist-nefroloog), Sabine Holst (apotheker) en Anneke Boon (diabetesverpleegkundige)

Workshop 9
Haagse Nieren


Behandeling van kwetsbare ouderen met nierfunctie 10-30 ml/min
Marc Groeneveld (internist-nefroloog) en Mirjam Timmerman (huisarts)


Aanmelden en programma
SAVE THE DATE – HMC Meerdaagse 2025 – Lekker gebekt!
Van 11-13 juni 2025 zal de HMC Meerdaagse plaatsvinden, met als overkoepelend thema Communicatie. We verblijven deze keer in het pittoreske Brugge, België. De inschrijving is al geopend! 
Schrijf nu in!
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2025 gewenst!

Volg ons
t f in you tube
Profiel wijzigen